Köksbelysning – så får du bäst ljussättning i köket

En av de viktigaste aspekterna i ett kök är belysningen. Utan bra belysning kan matlagning vara svårt och tidskrävande. Du kanske inte heller kan se vad du lagar så bra som du borde, vilket ökar risken för att maten förorenas. Att välja en belysning till ditt kök kan vara överväldigande med alla alternativ som finns, men det behöver inte vara det!

Allmänbelysning för ditt kök

Köksbelysning är en viktig faktor för kökets övergripande utformning. Ett starkt, naturligt ljus kan få ditt kök att kännas välkomnande och rymligt. Vilken typ av ljus du använder i ditt kök bör bero på vilka ändamål du har med ditt kök. Om du till exempel försöker skapa en välkomnande, vänlig atmosfär är mjukare belysning lämpligare än ljus, hård belysning.

Hur mycket ljus ditt kök behöver beror på hur mycket du lagar mat. Om du lagar mycket mat behöver du mer ljus.

Funktionell belysning/arbetsbelysning för köket

I köket är belysningen viktig för både matlagning och allmän verksamhet. Funktions- eller arbetsbelysning är viktig för att belysa ett utrymme som har ett specifikt användningsområde. Olika typer av belysning för ett funktionellt kök beror på kökets storlek och utformning samt dina behov. För små kök är en enkel lysrörslampa under skåpet ett bra alternativ för både allmänbelysning och som arbetsbelysning av bänkskivan.

Stämningsbelysning för ditt kök

Stämningsbelysning är i stort sett exakt vad det låter som, men det är inte alltid lätt att lista ut hur du ska gå tillväga för att få till den rätta stämningen genom valet av belysning i ditt eget hem.

Det är ingen hemlighet att människor tillbringar mycket tid i sitt kök. Ett rum som används för matberedning, samkväm, middagar mm. De som tillbringar mest tid i köket förtjänar de bästa förutsättningarna för att kunna utföra sitt köksarbete. Köksbelysning kan göra en enorm skillnad i atmosfären i ditt kök, och det med goda skäl. När det gäller stämningsbelysning är atmosfären lika viktig som estetiken. Stämning är allt när det gäller matlagning och stämningen påverkas positivt med lite genomtänkt ljusdesign.

Välj rätt köksbelysning

Kökslampor bör vara avsedda att lysa upp matlagningsområdet och lämna resten av rummet i mörker för att undvika bländning och ögonstress. Den bästa köksbelysningen installeras ovanför eller under de övre skåpen, eftersom dessa vanligtvis är de mest utnyttjade områdena i köket. Kökslampor är också bra för att skapa en stämning i köket, till exempel stämningsfull belysning för en romantisk middag eller ljus belysning för en hektisk dag.

Olika typer av belysning

Köksbelysningen kan vara stressig, med ljusa lysrör i taket och fluorescerande lampor under skåpen. Fluorescerande lampor avger mycket bländning och kan få dig att känna dig som om du befinner dig på en arbetsplats snarare än i ditt hem. Den nya trenden är att installera LED-lampor i stället för traditionella lysrörsarmaturer. Lysdioder ger mer ljus, förbrukar mindre energi och ger ett mjukare ”sken” som får människor att känna sig avslappnade och hemma.

LED-lampor

Idag är det vanligaste alternativet när man bygger nya kök att byta till LED-lampor när man ser över belysningen i sitt kök. Det finns dock många alternativ och alla erbjuder något annorlunda. LED-lampor ger ett billigare alternativ med stora fördelar som lång livslängd och låg energiförbrukning. De avger ingen värme och finns i alla former och storlekar för alla preferenser och köksstilar.

Kompakta lysrörslampor

För tio år sedan var lysrörslampor de dominerande formerna av belysning i hemmen. Modern teknik har dock gjort dem föråldrade jämfört med alternativet – LED-lampor. LED-lampor producerar mindre värme än traditionell belysning och kan hålla i upp till 50 000 timmar. Av denna anledning är de väl lämpade för kök som har stora krav på funktionell och bra belysning. Dessutom innehåller de varken kvicksilver eller bly, vilket gör dem säkra för familjer med barn eller husdjur.

Ljusets färgtemperatur

Vilken är den bästa belysningen för ditt kök? Har du provat att installera lysdioder i ditt kök? Vet du att som tumregel passar varmvit belysning bättre till kökets utseende och känsla än kallvit belysning.

Skillnaden i ljusets färgtemperatur påverkar hur vi uppfattar färger. Eftersom det mänskliga ögat är mest känsligt för grönt ljus, kommer ett ljus med en färgtemperatur på 4000 K eller högre att uppfattas som vitt. Lägre färgtemperaturer som 2700-3500K kommer däremot att verka gulaktiga.

Några användbara tips för din köksbelysning

– Installera dimbara lampor på båda sidor av spisen och över diskbänken med antingen halogen- eller LED-lampor för maximal belysning utan bländning.

– Dålig belysning kan leda till ansträngda ögon och avleda din uppmärksamhet från den aktuella arbetsuppgiften.