Planlösning kök

Planlösningar för kök utgår från den så kallade arbetstriangeln, som innebär att de flesta förflyttningar äger rum mellan vasken, arbetsbänken och spis. Hur det utformas beror sedan på saker som kökets läge, form och storlek. Vilken funktion köket ska ha har också betydelse.

Köket är ofta hemmets viktigaste rum, eftersom det är där du lagar mat till din familj. Genom att utrusta köket med rätt utrustning blir matlagningen mycket enklare och effektivare. Det finns många överväganden att ta hänsyn till när man planerar en kökslayout. Varje hem har olika storlek och form, så det är viktigt att utvärdera dessa faktorer.

Planera utformningen av ditt kök

När du planerar ditt kök ska du tänka på att välja den utformning som fungerar bäst för din familj. Faktorer att ta hänsyn till är hur många personer du lagar mat till regelbundet, hur du använder köket under olika tider på dagen och hur mycket bänkyta du behöver. Se till att ta hänsyn till vilken typ av tillbehör eller apparater som kommer att användas i köket för att hjälpa till att bestämma köksinredningens storlek. Tänk också på tillgängligt bänkutrymme och se till att du har tillräckligt med skåpsutrymme för all din köksutrustning.

Hushållsmaskiner – Vilka köksapparater behöver du?

Du har säkert hört talas om en mixer eller stavmixer. Överväg en sådan när du planerar ditt kök. Vill du lyxa till det lite? Vad sägs om en pizzaugn eller en wok? Du kan också satsa på en matberedare, en långkokare eller en brödrost. Tänk på storlek, strömförbrukning och andra faktorer som kan påverka hur ofta du kommer att använda köksapparaten.

Lyssna på experterna och glöm inte knivarna! De har alla sin plats i ditt kök så välj klokt. Hur vill du att ditt kök ska se ut? Om du vill ha en köksö behöver du exempelvis fundera på var du kommer att placera dina vitvaror.

Vilken bänkskiva är det smartaste valet? Granit, kvarts, trä?

I det här stycket kommer vi att gå igenom vilken typ av bänkskiva som passar bäst för ditt hem. Bänkskivor är en yta på vilken maten tillagas samt en plats för att förbereda ingredienser samt servera mat. Dessutom kan de också vara ett attraktivt designelement i ett kök. Så hur väljer du? Granitbänkskivor har funnits länge och har vanligtvis ett mer formellt utseende. Om du vill ha ett mer naturligt utseende är kvartsbänkskivor eller kvartskomposit ett bra alternativ. Bänkskivor i trä är ett tidlöst val. Fundera på om du behöver något hållbart eller något som är lätt att rengöra.

Köksskåp – vad ska man tänka på?

Skräddarsydda köksskåp kan skapas med många alternativ. Oavsett om du väljer en traditionell trä-look, metall eller ett ultramodernt utseende är de viktigaste övervägandena de material som används i konstruktion och design. De material som används i konstruktionen av dina skåp kommer att definiera utseendet på ditt kök. Kvalitetsmaterial håller i generationer och kommer att se bra ut i många år framöver. Vilken typ av skåpslösning du väljer beror mycket på vad syftet med förvaringen är. Vill du exempelvis visa upp en vacker servis så kan öppna skåp eller skåp med glasdörrar vara ett bra val. Ska du däremot förvara en brokig uppsättning köksredskap, tallrikar, skålar etc. är vanliga skåpsdörrar att föredra då de täcker det som skulle kunna ge ett ostädat intryck om det syntes direkt när man kliver in i köket.

Diskho – välj rätt typ för ditt kök

Det finns massor av diskhoar att välja mellan. Oavsett om du vill ha en traditionell, lantlig diskho, en modern diskho i rostfritt stål eller koppar, eller en skräddarsydd diskho som byggs enligt dina specifikationer, är diskhon en viktig del av ditt kök. Varje kök är annorlunda, men det finns några viktiga saker att tänka på när du väljer din nya diskho. Vilken typ av skåp har du? Föredrar du en underlimmad installation eller väljer du den traditionella placeringen över diskbänken? Är det bättre för din familj om du byter ut din nuvarande diskho mot en design med enkelskål eller dubbelskål? Prata med din entreprenör/hantverkare om eventuella unika funktioner som du kanske vill ha innan du gör ett köp.

Olika typer av planlösningar för kök

Linjärt kök
Det linjära köket lämpar sig bäst för mindre utrymmen. Ett bra arbetsyta skapas genom lämpliga avstånd och arbetsytor. Ett linjärt kök passar också bra ihop med en köksö, som skapar större arbetsyta och gör det lättare för fler personer att laga mat tillsammans.

Parallellkök
Parallellkök är särkskilt lämpliga för avlånga rum eller genomgångsrum, där man kan ha utrustning och arbetsytor längs båda väggarna. På så sätt utnyttjar man så stor yta som möjligt. Om man har en öppen planlösning kan man använda en köksö för att skapa ett parallellkök.

L-kök
Ett L-format eller ett vinkelkök längs två väggar frigör stora arbetsytor. Dessutom skapas en bra sammanbindning mellan de olika arbetszonerna, vilket genererar ett bra arbetsflöde. I motsatta änden av rummet kan man ha en matplats.

U-kök
Ett U-kök som använder sig av tre väggar lämpar sig bättre för större rum. Det ger stora bänkytor och förvaringsutrymmen, och är lätt att inreda så att man får ett bra arbetsflöde.

G-kök
En ovanligare typ av planlösning, liksom U-köket kräver den en stor yta. Har man en öppen planlösningen kan man använda G-formen för att tydligt avgränsa köksdelen.