Material

Val av material är avgörande såväl för kökets utseende som dess användbarhet. Materialet bör klara stötar bra, och ha släta ytor som är lätta att rengöra. Val av material har också betydelse för miljön. Vissa köksinredningar är Svanenmärkta. Köper man ett tropiskt träslag bör man hålla utkik efter FSC-märkningen.

Skåpluckor

Skåpluckor är oftast tillverkade av trä eller spånskiva. Om luckorna är av trä består de ofta av en ram med fyllning av trä. Luckor av spånskivor brukar ha träfaner eller något annat ytskikt. Så kallade MDF-skivor är en spånskiva med tätare struktur, vilka ofta används för profilerade skåpluckor.  Spånskivor är vanligtvis att föredra ur miljösynpunkt, eftersom det går åt mindre skog.

Beroende på material och ytbehandling klarar luckorna slitage olika bra. En nackdel med ytbehandlingar av konstmaterial är skador syns tydligt och kan vara omöjliga att reparera.

Tänk på att handtag ibland har ytskikt med krom och nickel, vilka kan ge upphov till kontaktallergier.

Skåpstommen

Skåpstommen består oftast av spånskivor belagda med melamin. Melamin är impregnerat papper som pressats på skivan under tryck.

Diskbänken

Diskbänken är kökets viktigaste arbetsyta och behöver klara påfrestningar. Traditionellt är de gjorda rostfri plåt, som är ett tåligt och lättskött material. Efter en tids användning kan den dock bli repigt eller buckligt, särskilt om man ställer heta kärl på den.

Diskhoar

Diskhoar kan vara tillverkade av rostfri plåt, emalj, plast eller porslin. Diskhon limmas fast i bänkskivan.

Bänkar

Vanliga material för bänkar är trä och laminat. Laminat består av skikt av hartsimpregnerat papper som pressats samman under högt tryck. Fördelen är att det inte nöts ned, det kan dock repas. Olika träslag har olika tålighet, de flesta åldras dock vackert även när det nöts. Risken finns dock att fläckar uppkommer. Träbänkar kan dock repareras genom slipning och omoljning.

Bänkar finns också i sten, klinker och kakel, men de är inte särskilt praktiska material. På grund av den hårda ytan måste glas och porslin hanteras försiktigt. Rost och syror kan dessutom ge upphov till fläckar.

Stänkskydd

Väggarna kläs ofta plattor av kakel eller keramik för att ge stänkskydd. Man kan också använda skivor av laminat eller glas. Att stänkskydd har fogar gör dem svårare att hålla rent, eftersom det samlas mycket smuts där.

Golv

Golv kan vara gjorda av till exempelvis trä, linoleum, plast, laminat och kork. Hårda golvmaterial som klinker bör undvikas, eftersom de är tröttsamma att stå på och ökar risken att saker går sönder. Dessutom hörs steg ibland tydligt, vilket kan störa grannar. Här kan du läsa mer om vilka olika golv som passar i ett kök.