Hantverkare

När man bygger om eller renoverar sitt kök kan det bli nödvändigt att anlita hantverkare. Det finns gott om hantverkare, du hittar dem till exempel på internet eller genom bekanta. Det är dock bra att jämföra flera innan du bestämmer dig. Du bör inte i första hand utgå från priset, det viktigaste är att det är en noggrann och effektiv hantverkare. Här är några saker du bör tänka på när du anlitar en hantverkare:

  • Be om referenser till tidigare kunder för att kunna ställa frågor och få möjlighet att titta på vad hantverkaren gjort tidigare. Bra frågor att ställa är om tidsplanen höll, om det blev några extra kostnader och hur personkemin var.
  • Använd ett skriftligt avtal. När du anliter en hantverkare har du konsumentskydd enligt konsumenttjänstlagen. Ett skriftligt avtal minskar risken för missförstånd och underlättar reklamation.
  • Kontrollera om hantverkare har F-skattsedel, det vill säga att han bedriver näringsverksamhet. Har han inte det har A-skattsedel, du räknas då som arbetsgiviare om du anliter hantverkaren. I så fall kommer du att behöva dra skatt samt betala avgifter och försäkringar.
  • Kontrollera med kronofogden om hantverkaren har några obetalade skulder. I så fall finns risken att hantverkaren går i konkurs innan arbetet är klart, eller innan reklamationstiden tar slut. Enligt konsumenttjänstlagen har man rätt att klaga i upp til tio år, men om företaget inte längre finns är detta inte värt mycket.
  • Fråga hantverkaren om han är ansluten till branschorganisation. I så fall kan det finnas etiska regler som hantverkaren måste följa, eller garantier om att eventuella problem ska lösas.

Betala aldrig i förskott, betala bara för ett bra utfört arbete. Om det uppstår fel har du rätt att hålla inne med så mycket pengar som det kostar att åtgärda felen.